Hoppa till sidans innehåll

EB


Svenska Basketbollförbundet har varit banbrytande i sitt tänk kring basket för barn. De har tagit fram två koncept som de kallar Easy Basket (EB):

  • blå för spelare 10 åringar och yngre
  • orange för 11 åringar
  • lila för 12 åringar

Tanken med båda dessa koncept är att förenkla reglerna, göra dem attraktivare, roligare och mer lämpade för barn i de åldrarna. Hela familjen erbjuds en verksamhet som är enkel, rolig och som skapar delaktighet för alla familjens medlemmar. Fokus ligger på barnen och deras idrottsupplevelse under parollen ”Så många som möjligt – så länge som möjligt”.

EB ska inspirera barn att älska idrott genom basketaktiviteter, och säkerställa att träning och tävling för barn följer SBBF:s  Spelarutvecklingsplan, Riksidrottsförbundets riktlinjer för barnidrott och Förenta Nationernas barnkonvention.

All träning och tävling ska ske på BARNS villkor med fokus på:

  • JAG – Kroppskontroll (rörlighet, balans koordination, snabbhet och styrka mm.)
  • JAG OCH BOLLEN – Basketteknik (skjuta, passa, dribbla, rotera, försvar, start och stopp, att göra sig fri. 

EB är basketaktiviteter där barn upp till 12 år från flera olika föreningar spelar  atcher 4 mot 4 och deltar i flera lekar. Barnen spelar på låga korgar, tränarna jobbar för att alla spelare ska vara delaktiga och domarna agerar som matchledare, allt för att barnen ska få en så positiv basketupplevelse som möjligt. I EB är inte resultatet viktigt, därför räknas inte poäng. Matcherna varvas med dribblingstävlingar och skottävlingar som spelarna gör gemensamt i sitt lag. Ett viktigt inslag i EB är att alla barn ska få något med sig hem som minne efter dagen. Det kan vara ett idolkort, en reflex etc.

 

Ni kan hitta mer information på basketförbundets hemsida för EB .

Uppdaterad: 26 MAR 2015 18:14 Skribent: Kristin Stenman
Epost: This is a mailto link

 

Postadress:
KFUM Örebro Basket - Basket
Lertagsgatan 2
70347 Örebro

Kontakt:
Tel: 0733224287
E-post: This is a mailto link

Se all info